A. & S. Nordheimer ballroom-Hôtel Intercontinental

With its five-metre ceilings and imposing fenestration to let in natural light, the new ballroom of the InterContinental Montreal is simply majestic. It can host 300 to 400 guests. The style finds inspiration in the tones and shape of a piano, and is a nod to the Nordheimer Building, a former piano factory. The absence of colour makes for a contemporary look, bold and timeless, and lets users customize the space in the hue of their preference, thanks to an RGB system of LED lights integrated into the ballroom’s ceiling.

Country

Canada

City

Montréal

Client

Hôtel Intercontinental

Surface Area

3,365 p² (312 m²)

Year

2017

Photographer

Stéphane Groleau

The foyer is dominated by a superb staircase, reflected in a two-storey mosaic comprised of bevelled mirrors. The stairs lead to a charming lush terrace with a magnificent view of the city. Wood and marble combine in each space to add a noble, timeless feel to this new ballroom.

The presence of an impressive chandelier casts an elegant spell over the ballroom. Backlit alcoves made of lacquered panels, on either end of the room, evoke the piano keyboard theme and provide a vertical orientation that structures and modernizes the room.

The pre-function room is linked to the central space by two dramatic hallways decked in black wood panelling. It houses elegant marble furniture pieces that serve as buffets. Behind them, the walls are covered in stone that reiterates the vertical visual code of the piano keyboard. Wood and marble combine in each space to add a noble, timeless feel to this new ballroom.

Similar Projects