Architecture    Office   
Bank Street Building – Parliamentary Pavilion

NATIONAL COMPETITION FINALIST
INFUSION: A PARLIAMENTARY PAVILION

“ Complexity is Canada’s central characteristic, a non conforming, particular idea of a nation state, polytheistic by nature…” John Raulston Saul

The project of the Parliamentary Pavilion mediates between Parliamentarians and Canadians, between the House of Commons and the Senate, between inhabitants and visitors. It transforms and extends the idea of the Gothic, by cutting into the boundaries between architecture and nature and mediates between Parliament Hill and the West Precinct and between the City and the Ottawa River. The Pavilion occurs at the intersection of nature and culture, also reflects emerging political, social and technological transformations and is a fault line that expresses unity and diversity.

Country

Canada

City

Ottawa

Client

Travaux publics et Services gouvernementaux Canada

Surface Area

20 000 m2

Year

2003 / Concept

Partners

Zeidler Grimmel, Hotson Bakker et associés architectes

The Bank Street Pavilion will be the first new structure in the vicinity of Parliament Hill over 70 years. The 20,000 m2  building will welcome the senators’ offices, as well as those of the House of Commons. By being located in the valley along the Ottawa River, the new Parliamentary Pavilion will become the functional and symbolic link between the urban landscape of the city, Parliament Hill’s formal landscape and the wild and scenic cliffs overlooking the River.

Set back from the Hill’s landscape, the Pavilion clings to the cliff and curls into the Valley to engage in an intimate exchange with the site nature. The building draws on a range of materials similar to that of its neo-gothic neighbors, but thems with lightness and transparency. Drawing on the same values as its predecessors, the Parliamentary Pavilion contributes to the sense of place while expressing today’s reality.

Similar Projects