Bicycle parking system – Stationnement de Montréal

Context
As the number of cyclists in Montreal had been growing for a number of years, it became imperative to find an effective and economical way to enable them to secure their bikes on the city’s sidewalks.

Challenge
The challenge was to use existing parking space markers and modify the posts with a retrofit so as to minimize installation costs. The new design had to take into account the size of the marker, pedestrian safety and the ease with which cyclists could padlock their bikes safely in all possible positions.

Originality
We devised a robust ring that could be positioned horizontally and mechanically attached to the post. The ring is composed of a steel tube covered with a plastic extrusion, and its length was modified to accommodate the ring. The remaining end of the extrusion was then adjusted so that the marker post could be reinstalled. The assembly thus retains its visual integrity and appears as if it was designed this way originally. A functional modification executed at low cost.

Country

Canada

City

Montréal

Client

Stationnement de Montréal - Ville de Montréal

Year

2007