La Citadelle – Student residence and hotel / Mcgill University

Located at 410 Sherbrooke Street West in Montreal, the former 25-story hotel acquired by McGill University was to be converted into student residences. But even before the beginning of the architects’ mandate, studies on the building envelope revealed advanced degradation of precast concrete panels and anchors connecting them to the façades. It was necessary to completely expose the structure and replace the entire outer envelope.

 

Country

Canada

City

Montréal

Client

McGill University

Surface Area

11 250 m²

Year

2013

Contractor

Les entreprises QMD

Electromechanics

Electricity: Bouthillette Parizeau

Structure

EGP

Interior Design

Provencher_Roy Design intérieur

Other Collaborators

project Manager: WSP (Genivar)

Photographer

Stéphane Groleau, Marc Montplaisir

A contemporary reinterpretation
Faced with these major constraints at the outset, the architects created a new envelope, a curtain wall made of glass and aluminium panels, making for a significantly lighter façade and creating a contemporary reinterpretation overall.


A second chance

The metamorphosis of this hotel into a student residence went far beyond the client’s expectations. It also proves that it is possible, in a city like Montreal, replete with buildings dating from the sixties and seventies, to give structures that have become disused a second chance.

The program included the construction of a new entrance and common areas for the first three and last two floors of the building. The remaining 21 floors of rooms had to be redesigned to cater to a clientele of students during the school year and tourists in the summer.

Similar Projects