Reception Pavilion Of Québec’s National Assembly

Le nouveau pavillon d’accueil de l’Assemblée nationale du Québec et l’agrandissement de la cour intérieure viennent moderniser le monument patrimonial et permettent aux citoyens d’avoir accès à un espace d’apprentissage audacieux et impressionnant. Discret de l’extérieur, le pavillon d’accueil s’insère sous la topographie existante, en façade du bâtiment. L’entrée est aménagée à même l’architecture existante et se loge sous les escaliers monumentaux, ce qui permet de respecter le caractère hautement symbolique et identitaire de l’Assemblée nationale et de conserver l’iconographie et les alignements des jardins.

The facilities of the National Assembly were slowly becoming outdated and in need of revitalization. Following the parliamentary reform of 2009, ambitious goals had been established, notably in order to allow more sittings of parliamentary commissions and to give citizens, who were visiting in increasing numbers, greater access to the National Assembly. As well, the security systems in place were no longer adapted to the latest technologies in use and it was becoming urgent to update them to reflect global security concerns.

Country

Canada

City

Québec

Client

Québec's National Assembly

Surface Area

5,100 m²

Year

2019

Partners

Gagnon Letellier Cyr Ricard Mathieu Architectes

Contractor

Pomerleau

Electromechanics

CIMA+

Structure

WSP Canada Inc.

Other Collaborators

Sécurité : CSP Consultants en Sécurité inc

Civil Engineering

WSP Canada inc.

The addition of a reception pavilion thus became inevitable. However, it was just as necessary to preserve the Parliament Building, a historic monument designed by Eugène-Étienne Taché, and to showcase it. Its facade depicts the history of Québec, and is one of the rare facades in the world to boast such an iconographic narrative. The solution was to create an underground reception pavilion nestled beneath the existing staircase and to link it to an entrance with an elevator, located in the inner courtyard, to allow access to the upper floors. Surrounding the entrance, support spaces have been set up. In their entirety, the new structures account for an expansion of 5,100 m2, while completely preserving the heritage context and the interpretation of the Parliament Building.

The entrance to the reception pavilion draws the public to the facade. This becomes the starting point of a long ramp that organizes the project’s spaces, with a wood wall that picks up the narrative inscribed on the Parliament Building through images reflecting the milestones of the history—modern, this time—of Québec. Distributed along this ramp are spaces dedicated to security, reception, services and teaching, as well as commission rooms. These spaces are anchored around an agora, a central place that symbolizes the democratic tradition of the National Assembly.

Dominated by a giant oculus through which visitors can view the National Assembly’s central tower, the agora—whose volumes are inspired by the Pnyx of Ancient Greece—fosters intersubjective dialogue that emphasizes democracy as an experience. It also evokes the manner in which democracy initially manifested itself. With its gentle slopes and simple lines, the agora is in marked contrast to the National Assembly’s other locations and serves as a gathering spot where boundaries separating any particular groups present therein are blurred. Here, architecture truly is a tool for communication, playing a vital role in raising public awareness of democracy and its culture.

Distinctions

2016

Award of Merit , 2016 Canadian Architect Awards of Excellence

Similar Projects