J.-A.-Desève Pavilion – Phase IV, Université du Québec

The J.-A.-DeSève Pavilion at the UNIVERSITÉ DU QUÉBEC À MONTRÉAL is a building where all-pervasive daylight replaced pale fluorescent lighting. Large glazed walls, ample windows and spectacular skylights light up corridors, atriums, offices and classrooms.

 

Country

Canada

City

Montréal

Client

Université du Québec à Montréal

Surface Area

31 300 m²

Year

1998

Contractor

Pomerleau

Electromechanics

Groupe Dupras Ledoux et associés

Structure

Pasquin St-Jean & Associés / Nicolet Chartrand Knoll

Landscaping

Claude Cormier architecte paysagiste

Other Collaborators

Pierre Granche sculpteur / Lucie Duval

Photographer

Michelle Brunelle

Phase IV was built in the heart of Montreal’s Latin Quarter. The building’s volumetrics are a nod to the site’s urban past with an intelligent and human-scaled reconstruction of the long-abandoned property. The Pavilion is a welcoming crossroads for UQAM’s entire student body, where various student services, the Language School, Linguistics and Psychology Departments, as well as the campus’ computer and telecommunications services are all  grouped together under one roof.

The functional program for Phase IV shaped the Pavilion’s volumetrics into three separate blocks, North, East and South, built around an authentic urban square, which is an integral part of the concept. Inside the Pavilion, the square is visible from all levels through openings, windows and see-through walls reassuring and providing a sense of orientation to users.

Every area in the Pavilion translates the combined determination of the architect and client to push the limits and build a high-quality structure in spite of a restricted budget.

Distinctions

1991

Award of Excellence for outstanding architectural design, Canadian Architect Magazine.

Similar Projects