National Archives of Quebec – Gilles-Hocquart building

As the custodian and primary source for our society’s collective memory, the National Archives has a mission to conserve and provide access to heritage documents. The site was originally home to three buildings from different, yet significant, periods in our history. Two of the buildings are deemed to have heritage value. The project concept was developed along the horizontal axis of one of the existing buildings – the classic composition of the former École des hautes études commerciales – and around two vertical spaces, an inner atrium and an outdoor courtyard.

Country

Canada

City

Montréal

Client

Société immobilière du Québec

Surface Area

13 000 m2

Year

1999

Partners

Dan S. Hanganu architectes

Electromechanics

Dupras Ledoux ingénieurs

Structure

Géniplus

Photographer

Michel Brunelle

The four-storey atrium acts as a catalyst for the spatial composition of the whole.

An intermediate level in line with the outdoor courtyard provides a rest area, while serving as a link to the main public areas, such as reading rooms, the auditorium lobby and a conference room.

The expansion project harmoniously incorporates the existing buildings and provides coherent functional links among all the components. The existing buildings were renovated according to current document conservation requirements and incorporate strict atmospheric controls. A continuous, dynamic barrier wall, which contains dry air, protects the existing envelope.

Administrative services: 6,600 m²

Storage for collections: 3,800 m²
Public areas (auditorium, exhibition hall, garden, rest area): 1,200 m²
Workshop: 700 m²
Laboratories: 700 m²

Distinctions

2002

Governor General Medal for architecture, Royal Architectural Institute of Canada

2002, 2000

Award of Excellence, Transformation category, Ordre des architectes du Québec

2000

Orange Award, Heritage category, Save Montreal

Similar Projects