Architecture    Culture   
Pointe-à-Callière – Mariners House

The Mariners’ House, the fifth component of the Pointe-à-Callière complex, is a contemporary, urban project that exemplifies continuity and unity with the main pavilion of the museum, the Éperon, built in 1992.

 

 

Country

Canada

City

Montréal

Client

Pointe-à-Callière - Musée d'archéologie et d'histoire de Montréal /
Quartier International de Montréal - QIM

Surface Area

3 500 m²

Year

2012

Partners

Dan S. Hanganu architectes

Photographer

Stéphane Groleau, Caroline Bergeron, Marc-Antoine Zouéki

The façade overlooking Place d’Youville features a glass wall rising two floors which gives the building an exceptional brightness and transparency that invites visitors discover this new space.

Acquired by the Pointe-à-Callière Museum in 2004, the Mariners’ House now houses exhibition spaces and school workshops. The building is connected to the museum via the crypt under Place Royale, and visitors can access the facilities via a lift and a sculpted staircase. The façade facing Place d’Youville is modulated by a curtain wall rising 2 floors which showcases the entire building. A new roofed glass pavilion completes the facilities, providing an exceptional reception area.

Similar Projects