Architecture    Culture   
The Canadian Canoe Museum

INTERNATIONAL COMPETITION 

In formal terms, a canoe is the perfect expression of its functionality. Its form is simple; its function, evident. We imagined a museum that would embody these very qualities. Positioned obliquely to the canal, the new Canadian Canoe Museum fosters a connection between the visitor and the water. Articulated into three pavilions with simple shell designs, the program is woven into the landscape, guiding visitors from the land towards the water in a spatial and sensory experience. Similar in form yet distinct in function, the pavilions are named: Archive, Exhibit and Collective.

Open to the lift lock, the Collective pavilion helps animate the site. The café and multipurpose rooms, adjacent to the Trent-Severn Waterway Centre, provide a direct view of the lift lock. The Archive pavilion is dedicated to museum functions and houses the Museum’s warehouse and administrative offices. The heart of the Museum is the Exhibit pavilion, with its three distinct spaces: permanent exhibit, temporary exhibit, and black box.

Country

Canada

City

Peterborough, Ontario

Client

Le musée canadien du canot

Surface Area

8 000 m²

Year

2015

Partners

NORR

Electromechanics

NORR

Structure

NORR

Landscaping

Provencher_Roy

Certification

Certification Leed Visée : OR

Civil Engineering

NORR

Similar Projects