Tour de Montréal

The Montréal Tower was brought up to standards, refurbished and renovated in order to house, among other tenants, the offices of the Desjardins Group’s AccèsD division in 2018. As originally conceived by architect Roger Taillibert, the Montréal Tower had employed prefabricated concrete panels pierced with vertical strips of windows to provide zenithal lighting. To convert the premises into office space, it was necessary to allow more natural light in. The architectural solution retained, namely the integration of curtain walls, achieves a transparency that reveals the activities and the life that inhabit the Olympic Stadium.

 

Country

Canada

City

Montréal

Client

Régie des installations olympiques (RIO)

Year

2018

Contractor

Pomerleau

Electromechanics

BPA

Structure

WSP - CPA structural Glass

Lighting

CS Design

Other Collaborators

CLEB

Photographer

Stéphane Brügger

The prefabricated concrete panels and windows were replaced by four curtain walls designed for the east, west and south faces of the Montréal Tower. As well, the concrete structure, steel frame and envelope membranes were restored. A new private entrance to the Tower, three service elevators and four passenger elevators were built to meet the needs of the new tenants. As well, the renovation required ensuring conformity to the building code, particularly with respect to exits, dividing walls, and standards governing fire integrity between floors.

Distinctions

2017

Design & Engineering Award, CanBIM 2017 Award

Similar Projects