Symphonia POP

A panorama of the city and the river

Symphonia POP is established on a much-coveted lot along the Saint Lawrence River, close to Lac des Battures and the Île-des-Soeurs golf course. The site includes over 1,000 feet of riverbank. The concept is rooted in two distinct vistas: The north side of the site looks out onto downtown Montréal, which, along with Mount Royal, forms an urban landscape. Meanwhile, the southwest portion of the site faces the river, the Montérégie and the Lachine Rapids, thus offering a sweeping natural landscape.

The project is built next to the existing Symphonia tower, which marked phase I of this residential complex. The southwest side replicates the curve of the river, while the larger side, facing the city core, forms an orthogonal volume. The architecture is sober, with an undifferentiated materiality, and employs blue-green glass on all sides of the building. As well, the project includes a sumptuous main lobby positioned west of the tower.


Country

Canada


City

Île des Soeurs


Client

Développement Symphonia


Surface Area

29,590 m²


Year

2021


“In order to maintain architectural coherence between the new and the existing, we decided to extend certain distinctive elements present in the architecture of Phase I and to redefine others to allow a new breath of life to the whole. In particular, it was decided to continue the duality of the river and the city, which was already present in the organization of the visual frameworks of Phase I, by creating a project that would specifically address these two entities.”

Roch Cayouette, a partner architect at Provencher_Roy.

A landscape boundary between the built and the recreational

On the ground, the landscape unfolds with the same dualism. Close to the riverbank, the river takes on great importance in defining the landscape architecture of the site. In order to appropriate the inverted curvature of the hall and its resonance in the form of the pool, a new and imaginary shoreline is superimposed on the site. This line becomes a border delimiting a “land” portion, where the towers are located, and a “river” portion, where the recreational elements such as the heated outdoor pool and the bicycle path are found. Thus, two landscapes exist side by side: one, all greenery where the built elements are found, and the other, river, where an undulatory figure composes the whole.

The 32-storey tower has 240 one- to three-bedroom residential units, ranging in size from 600 to 3,000 square feet, with ceiling heights varying from nine to eleven feet. All spaces will have dramatic windows, and will be positioned to maximize views of the landscape and allow full natural light. Common areas will include an indoor and outdoor pool, spa and sauna, state-of-the-art fitness studio, private function room and lounge area.

Project Team

Hélio Araujo, Maïda Beylerian, Dalius Bulota, Vincent Cardinal, Roch Cayouette, Normand Desjardins, Farah Fawzi, Kevork Garabedian, Marc-André Laniel, Karine Leclerc, Éric Millaire, Toby Manaças, Benoît Muyldermans, Bao-Chau Nguyen, Pierre-Luc Perron, Catherine St-Marseille, Teodora Stefanova, Sara Vézina-Ulrich.